خطرات بارداری در سن بالا

در سال های اخیر سن بارداری خانم ها افزایش یافته و تعداد بیشتری از خانم ها در سنین بالا دارای فرزند می شوند. شاید به گوش شما هم خورده باشد که با افزایش سن، خطرات بیشتری مادر و فرزند او را تهدید می کند که البته با انجام مراقبت های به موقع می توان از بروزآنها جلوگیری کرد. در اینجا به بررسی این خطرات می پردازیم.

بارداری در سن بالا احتمال بروز برخی از عوارض شامل تولد زودرس، سقط جنین، مرده زایی و بروز ناهنجاریهای مادرزادی را افزایش می دهد.

اگر شما بالاتر از 35 سال دارید، شاید نیاز باشه که تعدادی از آزمایشات غربالگری دوران بارداری را برای بررسی فرزندتان از نظر ریسک انواعی از ناهنجاریهای مادرزادی انجام دهید.

احتمال بروز چه عوارضی در خانم های باردار با سن بالا وجود دارد؟

هر چه قدر سن شما بیشتر می شود، احتمال بیشتری از بروز مشکلات سلامت برای شما در دوران قبل و بعد از بارداری وجود دارد که می توانید با برنامه ریزی و مشورت گرفتن از پزشک این خطرات را به حداقل برسانید.

مشکلات باروری:

هر زن با تعداد مشخصی سلول جنسی (تخمک) به دنیا می آید. معمولا در زمان تخمک گذاری ، یک سلول جنسی از تخمدان های خانم آزاد می شود. با افزایش سن، تعداد سلول های جنسی و قدرت لقاح آنها با سلول اسپرم در خانم کاهش می یابد. اگر شما در سن بالا تصمیم به بارداری گرفته اید و به مدت 6 ماه است که سعی در باردار شدن دارید و باردار نشدید، حتما به پزشک مراجعه نمایید. زیرا که ممکن است روش های درمانی کمک باروری به شما توصیه شود و بهتر است زمان را از دست ندهید.

دیابت بارداری:

احتمال بروز دیابت که به افزایش قند خون یا گلوکز در خون گفته می شود در سنین بالا افزایش می یابد. نوعی دیابت وجود دارد که دردوران بارداری رخ می دهد و به دیابت بارداری معروف است، زنان باردار با سن بالا در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این عارضه می باشند و در صورت عدم کنترل می تواند مشکلاتی را برای مادر و فرزند ایجاد نماید.

پره اکلامپسی:

اختلالی است که بعد از هفته 20 بارداری یا بلافاصله بعد از بارداری رخ می دهد. زمانی که خانم باردار فشار خون بالا دارد و علائمی مثل نقص عملکرد در ارگان هایی مثل کلیه ها و کبد در او مشاهده می شود، گفته می شود که دچار پره اکلامپسی شده است. نشانه های این بیماری شامل دفع پروتئین در ادرار، مشکل بینایی و سردرد های شدید است. احتمال بروز این اختلال در زنان باردار با سن بالا بیشتر از زنان جوان تر می باشد. با رعایت دستوراتی که از پزشک دریافت می کنید می توانید احتمال بروز این اختلال را کاهش دهید.

دیابت بارداری و پره اکلامپسی می تواند منجر به بروز مشکلاتی در دوران باروری شود که شامل:

تولد نوزاد زودرس:

به تولد زودهنگام نوزاد، قبل از 37 هفته، تولد زودرس گفته می شود. نوزادان زودرس در مقایسه با نوزادانی که به موقع متولد می شوند، دارای ریسک بالاتری برای ابتلا به مشکلات سلامت در زمان تولد و یا در طول عمر خود می باشند.

تولد نوزاد با وزن کم:

تولد نوزاد با وزن کمتر از استاندارد، یکی دیگر از مشکلاتی است که در نوزادان مادران با سن بارداری بالا در مقایسه با مادران جوان بیشتر دیده شود.

نقایص هنگام تولد:

نقایص هنگام تولد، ناهنجاریها و بیماریهایی هستند که در هنگام تولد نوزاد وجود دارند برای مثال سندرم داون. وجود این ناهنجاریها منجر به تغییر شکل یا عملکرد یک یا تعدادی از قسمت های بدن نوزاد می شود. آنها می توانند باعث ایجاد مشکلاتی در سلامت کلی، نحوه رشد بدن یا نحوه عملکرد بدن شوند. زنان مسن بیشتر از زنان جوان تر احتمال دارد فرزندی با ناهنجاری مادرزادی داشته باشند و انجام آزمایشات غربالگری اختصاصی به آنها توصیه می شود. با انجام غربالگری به موقع می توان از تولد فرزند مبتلا به این ناهنجاریها جلوگیری کرد.

نیاز به انجام سزارین:

در زنان باردار با سن بالاتر از 35 سال، احتمال نیاز به انجام سزارین برای تولد نوزاد افزایش می یابد. عمل سزارین مانند هر عمل جراحی دیگر با عوارضی مثل عفونت و واکنش به بیهوشی همراه است.

سقط جنین:

به مرگ جنین در شکم مادر قبل از هفته 20 بارداری، سقط جنین گفته می شود که در زنان با سن بارداری بالاتر از 35 سال بیشتر رخ می دهد.

مرده زایی:

به مرگ جنین بعد از هفته 20 بارداری، مرده زایی گفته می شود که این عارضه نیز با افزایش سن مادران، افزایش می یابد.

آیا خانم ها با سن بارداری بالا به آزمایشات ویژه ای در دوران بارداری نیاز دارند؟

از آنجایی که زنان با سن بارداری بالا با احتمال بالاتری در معرض خطر داشتن فرزند مبتلا به ناهنجاری مادرزادی هستند، باید آزمایشات ویژه ای را در دوران بارداری جهت بررسی ابتلای فرزندشان انجام دهند. آزمایش های غربالگری، مانند آزمایش غربالگری DNA جنینی خون مادر یا NIPT و آزمایش بررسی مارکرهای بیوشیمیایی بر روی نمونه خون مادر برای بررسی ریسک ابتلای جنین به ناهنجاریهای مادرزادی انجام می شود. با انجام آزمایش غربالگری، نمی توان به طور دقیق ابتلای جنین را تشخیص داد، بلکه فقط میزان ریسک ابتلا را تعیین نمود.

اگر نتایج تست غربالگری شما نشان می دهد که کودک شما ممکن است در معرض برخی ناهنجاریهای مادرزادی باشد، شاید لازم باشه برخی از آزمایشات تشخیصی بر روی جنین شما انجام شود. این آزمایشات تشخیصی می تواند به طور قطع به شما بگوید که کودک شما ناهنجاری مادرزادی دارد یا خیر. این آزمایشات شامل نمونه برداری از پرزهای کوریونی و آمنیوسنتز است.

خانم ها با سن بارداری بالا، برای داشتن فرزند سالم چه کاری را باید انجام دهند؟

انجام این کارها قبل و حین بارداری می تواند در داشتن یک بارداری سالم و نوزاد سالم به شما کمک نماید:

قبل از بارداری

انجام چکاپ قبل از بارداری: این بررسی ها به شما کمک می کند که از سالم بودن بالینی خود قبل از بارداری اطمینان حاصل نمایید. در زمان چکاپ، با پزشک خود درباره سابقه سلامت خانواده خود، واکسیناسیون مورد نیاز و داروهایی که مصرف می کنید، با پزشک خود صحبت کنید. سابقه سلامت خانواده شما شامل سابقه ای از بیماریهایی است که شما و همسرتان و همه افراد خانواده تان داشته اید. در صورت وجود سابقه بیماریهای ژنتیکی، توصیه به انجام مشاوره ژنتیک می شود.

اگر به علت بیماریهایی مثل دیابت، فشار خون بالا و افسردگی تحت درمان هستید، حتما درباره داروهایی که مصرف می کنید با پزشک خود صحبت کنید زیرا ممکن است لازم باشد که در دوران بارداری، نوع داروی شما تغییر کند.

در دوران بارداری توصیه به مصرف مولتی ویتامین های حاوی اسید فولیک می شود. اسید فولیک ویتامینی است که برای رشد و تکامل سلولی لازم است. مصرف فولیک اسید قبل و طی بارداری می تواند در پیشگیری از بروز نقایص تولد در مغز و نخاع که به نقایص لوله عصبی معروف است، کمک نماید.

داشتن وزن متعادل: داشتن اضافه وزن و کمبود وزن با احتمال زیاد می تواند با بروز مشکلات سلامت همراه باشد. با داشتن رژیم غذایی سالم و فعالیت روزانه می توانید به وزن متعادل دست یابید.

از ریسک فاکتورها مثل مصرف دخانیات، الکل، و کار با مواد شیمیایی خطرناک دوری کنید. این عوامل احتمال ابتلای فرزند شما را به ناهنجاریهای مادرزادی افزایش می دهد.

در حین بارداری

تمام مراقبت های دوران بارداری را انجام دهید، با انجام مراقبت های منظم بارداری، پزشک می تواند شما و فرزند در حال رشد شما را بررسی نماید. درباره آزمایشات حین بارداری و واکسیناسیون هایی که می توانید انجام دهید، با پزشک خود صحبت کنید.

در صورت داشتن بیماری زمینه ای، به درمان ادامه دهید و پزشک خود را در جریان داروهای مصرفی خود قرار دهید. ممکن است لازم باشد که دارویی که خطر کمتری برای جنین در حال رشد شما دارد، را مصرف کنید.

سیگار نکشید، الکل ننوشید، از خود در برابر مواد شیمیایی در خانه یا محل کار که ممکن است برای کودک شما مضر باشد محافظت کنید و استرس خود را کاهش دهید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا