کاربرد آزمایش اگزوم (WES) در تشخیص سندرم کالمن (مورد پنجم)

تشخیص علت بیماریهای ژنتیکی با روش توالی یابی اگزوم (WES)

بیمار مورد بررسی پسر 15 ساله ای است که به علت اختلال بلوغ جنسی به آزمایشگاه ژنتیک پارس ژنوم جهت مشاوره ژنتیک مراجعه کردند. برای ایشان مشاوره دقیق با رسم شجره نامه و گرفتن اطلاعات بالینی فرد مشاوره شونده و اعضای خانواده ایشان انجام شد که به شرح زیر است:

بیمار مورد بررسی پسر 15 ساله ای با علائم بالینی: عدم بلوغ جنسی، افتادگی پلک چشم یکطرفه (unilateral ptosis)، کوچک بودن آلت تناسلی، اختلال حس بویایی(anosmia)  و Bimanual synkinesis  می باشد،synkinesis duanual یک علامت نورولوژیک است که به هنگام کار کردن با یک دست، دست دیگر حرکات غیر ارادی مشابه به آن را انجام می دهد و فرد قادر به انجام مهارت هایی که نیازمند وجود هماهنگی بین هر دو دست می باشد را ندارد. در بررسی آزمایشگاهی، سطح هورمون مردانه (تستسترون) پایین و همچنین سطح پایین هورمون های غده هیپوفیزی (LH, FSH)  گزارش شده است. در شجره نامه فرد مورد بررسی، مواردی از micropenis و Ptosis در مردان خانواده وجود دارد. والدین نسبت فامیلی بسیار دور دارند.

شجره نامه سندرم کالمن

با توجه به اینکه سطح هورمون تستسترون و هورمون های LH و FSH در این بیمار پایین است، جزء موارد هیپوگنادوتروپیسم هیپوگنادیسم می باشد که از نظر بالینی و ژنتیکی بسیار متنوع و پیچیده می باشند. انجام آزمایش ژنتیکی توالی یابی ژنوم (WES) برای شناسایی علت ژنتیکی این بیماری توصیه شد.

جهش Likely pathogen همی زیگوت ژن ANOS1، بر روی کروموزوم X، با انجام آزمایش هول اگزوم WES بدست آمد، جهش در این ژن با بیماری هیپوگنادوتروپیسم هیپوگنادیسم به همراه اختلال حس بویایی (Kallmann syndrome) همراه است که توارث وابسته به X مغلوب (XLR) دارد. ژن ANOS1 بر روی کروموزوم X که یکی از کروموزوم های جنسی است، قرار دارد. در مردان (تنها یک کروموزوم X دارند)، با تغییر یک کپی از ژن موجود بر روی X، بیماری ایجاد می شود، اما در خانم ها باید جهش در هر دو کپی از ژن رخ دهد تا بیماری بروز کند، اکثر خانم ها ناقل جهش می باشند و با انتقال آن به فرزندان پسر، فرزند پسر مبتلا به دنیا می آورند. اکثر پسرهای مبتلا بیماری را از مادر خود به ارث می برند و در بعضی موارد هم در اثر جهش جدید بیماری ایجاد می شود. در این مورد بررسی شده، مادر ناقل جهش می باشد و بیماری از مادر به فرزند پسرش ارث رسیده است.

توارث وابسته به X مغلوب

علاوه بر جهش ژن ANOS1، این بیمار دارای جهش هتروزیگوت برای بیماری “عدم تحمل فروکتوز ارثی” نیز می باشد، این بیماری متابولیک دارای توارث AR است و علائم این بیماری تنها در اثر وجود جهش در هر دو کپی از ژن ALDOB بروز می کند، هتروزیگوت بودن برای این جهش به این معنی است که این فرد فقط در یکی از کپی های ژن ALDOB دچار جهش می باشد و ناقل بیماری است.

برای مطالعه مورد بعدی اینجا کلیک کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا