کرونا ویروس گونه هندی (دلتا)

واریانت جهش یافته کرونا دلتا یا B.1.617 کرونا که در اصطلاح عامیانه به نام کرونای هندی شناخته می شود، یکی از جهش های اصلی ویروس کرونا و عامل موج دوم همه گیری سنگین بیماری کووید-19 در کشور هند می باشد که علاوه بر هند در کشورهای دیگری نیز در حال گسترش است. دانشمندان در حین بررسی انواع جهش های در گردش ویروس کرونا، با شکل جدیدی از جهش این ویروس در کشور هند مواجه شدند. که به تنهایی عامل ابتلای بیش از 400 هزار نفر تا تاریخ 19 اردیبهشت سال جاری در کشور هند بود و با ایجاد موج سهمگین همه گیری تعداد مبتلایان بیماری کووید 19 را در کشور هند به عدد 22 میلیون نفر رساند.
واریانت جدید کرونا
بررسی های اولیه نشان داد که واریانت جدید کرونا در هند توانایی بیشتری در عبور از سطوح ایمنی بدن داشته است. در مدل های حیوانی نشان از بروز شدت بیشتری از بیماری داشت. شدت گسترش کرونا دلتا به شکلی بود که فقط در طول چند هفته بیش از 40 درصد از موارد ابتلا به بیماری کووید 19 در هند را به خود اختصاص داد. به سرعت به چند کشور از جمله انگلستان، سنگاپور و فیجی نیز گسترش یافت.
دو هفته پیش از کشف واریانت دلتا تصور دانشمندان این بود که چندین گونه جدیدی در هند در حال گسترش است. بر اساس محل جغرافیایی گسترش آنها، بین این گونه ها تفکیک قائل می شدند. با گسترش شدید گونه غالب B.1.617 در دهلی، محققین به این نتیجه رسیدند که ویروس در مناطق مختلف یکسان و تفاوتی ندارد .
مسری بودن گونه کرونا دلتا
بر اساس بررسی های بعدی، گونه دلتا بسیار مسری تر از انواع جهش های قبلی خود می باشد. میزان شیوع ناگهانی و شدید این واریانت در هند این اطلاعات را تایید می کند. مطالعات بعدی که در دانشگاه کمبریج انجام گرفت میزان انتقال بالاتر این واریانت را تایید نمود.
در ادامه سازمان بهداشت جهانی رسماً وجود جدید واریانت جهش یافته کرونا دلتا B.1.617 را تایید نمود. به خصوصیات آن شامل مسری تر بودن، میزان خطر کشندگی بالاتر و ابتلای مجدد بیشتر در افرادی که سابقه ابتلا و مصونیت داشته اند را اشاره نمود. با شناخته شدن و پیگیری این واریانت جدید در انگلستان میزان ابتلای افراد جدید در یک هفته از 202 نفر به 520 نفر افزایش پیدا کرد .
اطلاعات تکمیلی از واریانت جدید ویروس هندی کرونا هنوز در دسترس نیست. ولی میزان شیوع ناگهانی و سهمگین آن در هند به وضوح نشان از برتری آن بر سایر واریانت های مولد بیماری کووید-19 دارد. به طوری که در همان مقاطع اولیه تا 60 درصد موارد ابتلا در ایالت های مختلف هند مربوط به واریانت جدید دلتا بود.
یافته ها و بررسی های مولکولی ژنتیکی واریانت دلتا نشان می دهند که جهش ها شامل 8 جهش در پروتئین ویروس است. میزان شیوع آن را به شدت افزایش و 2 مورد از جهش ها نیز امکان ابتلا در افرادی که سابقه ابتلا و مصنویت دارند را نیز به شدت افزایش می دهد.
مطالعات
مشاهدات دیگری در آلمان صورت گرفت که نشان می دهد واریانت دلتا توانایی بیشتری برای نفوذ به ساختار روده و ریه افراد مبتلا دارد. مطالعات تکمیلی بر روی مدل های حیوانی نیز نشان می دهد، که ویروس جدید کرونا منجر به التهاب های ریوی چشمگیرتری خواهد بود. همچنین پتانسیل بیماریزایی جهش جدید چشمگیرتر است. اما از آنجایی که برخی از مطالعات در محیط های آزمایشگاهی بوده است. برای نتایج قطعی تر باید بررسی های جمعیتی بیشتری در مدل های انسانی صورت بگیرد.
بخش دیگری از مطالعات که بر روی سرم خونی افراد انجام شد، نتایج تحقیقی کیفی واکسن ها نیز در مقابل با واریانت دلتا متفاوت است. افرادی که واکسن فایزر دریافت کرده بودند به نسبت سایر افراد که واکسن های دیگری تزریق کرده بودند در خنثی سازی ویروس و عدم ابتلا بسیار موثرتر عمل کرده بودند.
در مقابل سایر واکسن ها در بعضی موارد تا 80 درصد در مقابله با ویروس جهش یافته جدید تاثیری نداشتند. به طور مثال بسیاری از افرادی که واکسن Covishield که نسخه هندی واکسن آسترازنکا را دریافت کرده بودند. در اثر ویروس جدید کرونا مجدد به بیماری مبتلا شدند. در ادامه بررسی های مشابه ای در آلمان نیز انجام شد که تایید کننده آزمایشات اولیه بود. دریافت کننده گان واکسن فایزر به نسبت سایر انواع واکسن ها تا 67 درصد در برابر ویروس جهش یافته هندی واکنش حفاظتی بهتری داشتند. واکسن های کواکسین و باهارات نیز نشان داد که این واکسن ها نیز به نسبت کمتر از واکسن فایزر در برابر واریانت دلتا مقاوم بودند.
واکسن ها
در مجموع با بررسی اثر بخشی واکسن های مختلف و با دریافت یک معدل کلی از آن ها می توان گفت که ویروس جهش یافته هندی از توانایی بالقوه ای در ابتلای افراد بعد کاهش مصنویت و یا در حین مصنویت برخوردار است.
با توجه به اینکه هنوز گروه های مورد بررسی در مورد ویروس جدید کرونا در قالب های جمعیتی بزرگ بررسی نشده است، باید کماکان با احتیاط از قطعیت نتایج صحبت کرد. با توجه به بررسی سرولوژیک که صرفا بر روی سرم خونی افراد تمرکز داشته، نمی توان بدون در نظر گرفتن نقش دفاع اختصاصی بدن در زمینه مجموع اثرات واریانت جهش یافته دلتا نظر کامل و قطعی داد.
افرادی که قبلا علیرغم تزریق واکسن به واریانت دلتا مبتلا شدند، دچار درجات خفیف تری از بیماری شدند. این عامل به امیدواری ها در زمینه مقابله با جهش تازه دلتا افزوده است. علیرغم توانایی واریانت دلتا در مصنویت ناشی از واکسن ها، می توان گفت که واکسن ها هنوز دارای اثر بخشی هستند و از افراد کماکان محافظت می کنند.
نگرانی در زمینه ویروس گونه دلتا بسیار جدی است. تجربه سخت کشور هند در زمینه مقابله با واریانت دلتا نشان دهنده یک نگرانی جهانی است. که بسیاری محققان زنگ خطر را در مورد آن به صدا درآورده اند.