آزمایش بررسی شکست DNA اسپرم (SDFA)

آزمایش SDFA چیست؟
حدود 15% از زوج ها دچار مشکلات ناباروری می باشند که در حدود نیمی از موارد این مشکلات مربوط به مردان است. اولین قدم برای شناسایی علت ناباروری در مردان انجام آزمایش آنالیز منی می باشد که در آن تعداد، شکل و حرکت اسپرم ها مورد بررسی قرار می گیرند. اما با این آزمایش امکان بررسی سلامت محتوای ژنومی اسپرم (DNA) وجود ندارد.
مطالعات اخیر نشان داده است که میزان سلامت محتوای ژنتیکی (DNA) اسپرم در میزان قدرت باروری مردان و روند رشد طبیعی جنین تاثیر می گذارد. آسیب در DNA اسپرم می تواند یکی از دلایل ناباروری مردان و یا سقط جنین باشد. از طرفی دیگر مشاهده شده که ارتباط مستقیمی بین وجود آسیب DNA اسپرم و عدم موفقیت روش های کمک باروری در درمان ناباروری وجود دارد. از این رو انجام آزمایش بررسی سلامت DNA اسپرم می تواند در شناسایی علت ناباروری و تعیین میزان موفقیت روش های کمک باروری بسیار کمک کننده باشد. آزمایش SDFA در واقع آزمایشی است که می توان با استفاده از آن اسپرم ها را از نظر شکست DNA مورد ارزیابی قرار داد.
DNA اسپرم های استخراج شده از بیضه نسبت به اسپرم هایی که به طور معمول تهیه می شوند از شکست کمتر و سلامت بیشتری برخوردارند. عدم موفقیت در روش های کمک باروری می تواند به علت اختلال در DNA اسپرم هایی باشد که به طور معمول تهیه می شوند. با انجام آزمایش SDFA و تایید سلامت DNA اسپرم های جدا شده از بیضه می توان از این اسپرم ها در روش های کمک باروری استفاده کرد و میزان موفقیت این روش ها را افزایش داد.
واریکوسل چیست؟
واریکوسل بیماری است که تقریبا در ۱۵٪ از مردان در سنین باروری مشاهده می شود. که علت ۳۵٪ از ناباروری اولیه و ۸۰٪ از موارد ناباروری ثانویه محسوب می شود. در مردان مبتلا به واریکوسل که دچار شکست DNA اسپرم بالا می باشند، انجام جراحی واریسکتومی منجر به کاهش شکست DNA و در نتیجه بهبود وضعیت باروری آنها می گردد. در نتیجه انجام آزمایش SDFA و بررسی DNA اسپرم در افراد مبتلا به واریکوسل به پزشک در تصمیم گیری برای انجام این جراحی کمک می کند.
شکست DNA اسپرم در زوج هایی که سابقه سقط های مکرر دارند نیز مشاهده می شود و بنظر می رسد که ارتباط معناداری بین این دو وجود داشته باشد. در این موارد انجام آزمایش SDFA در بررسی علت سقط های مکرر می تواند کمک کننده باشد.
چه فاکتورهای در آسیب یا شکست DNA اسپرم نقش دارند؟
فاکتورهای متعددی در ایجاد آسیب یا شکست DNA اسپرم نقش دارند که می توان به اختلالات ژنتیکی، سن بالا، چاقی، مشکلات بالینی مثل واریکوسل، سبک زندگی و عوامل محیطی مانند مواد توکسین (داروهای شیمی درمانی) و آلاینده های هوا اشاره کرد.
کدام افراد کاندید انجام آزمایش SDFA می باشند؟
- زوج های نابارور با علت نامشخص
- زوج ها با سابقه سقط مکرر
- عدم موفقیت متعدد در روش های کمک باروری IUI وIVF
- عدم موفقیت متعدد در روش های کمک باروری ICSI
- مردان مبتلا به واریکوسل
نمونه مورد نیاز:
نمونه مایع منی برای انجام این آزمایش مورد استفاده قرار می گیرد.
مدت زمان جوابدهی:
جواب این آزمایش بطور معمول ده روز کاری بعد از نمونه گیری آماده می شود.
روش انجام و نحوه تفسیر آزمایش به چه صورت است؟
این روش بر پایه رنگ آمیزی DNA اسپرم است که در قسمت سر اسپرم قرار دارد. در این رنگ آمیزی اسپرم هایی که دارای DNA سالم می باشند به خوبی رنگ می شوند و زیر میکروسکوپ هاله ای در اطراف سر آنها مشاهده می شود.
نتایج این آزمایش بر اساس تعداد اسپرم های دارای هاله به اسپرم های بدون هاله و به صورت درصد گزارش می شود که تفسیر آن به صورت زیر می باشد:
- SDF کمتر از ۱۵٪ : نمونه با میزان شکست خیلی پایین ارزیابی می شود و درجه خوب به آن تعلق می گیرد.
- SDF بین ۱۵٪ تا ۳۰٪: نمونه با میزان شکست پایین ارزیابی می شود و درجه متوسط به آن تعلق می گیرد.
- SDF بیشتر از ۳۰٪: نمونه با میزان شکست بالا ارزیابی می شود و درجه غیرطبیعی به آن تعلق می گیرد.
برای مطالعه مطلب مشابه اینجا کلیک کنید.