سرطان های رایج در مردان

فهرست مطالب

برخی سرطان ها مانند پروستات، روده، ریه و پوست در مردان شایع هستند. با آگاهی در مورد راه های پیشگیری، تشخیص و درمان زود هنگام این سرطان ها می توان شانس ابتلا و مرگ در اثر سرطان را در مردان کاهش داد.

سرطان پروستات

سرطان پروستات شایع ترین سرطان در مردان است. شانس ابتلا به آن با افزایش سن بیشتر شده و در اکثر موارد پس از 65 سالگی تشخیص داده می شود. همچنین، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در افرادی که یک یا بیش از یک خویشاوند نزدیک مبتلا دارند بیشتر است.

برای پیشگیری از سرطان پروستات چه باید کرد؟

طبق گایدلاین انجمن سرطان آمریکا (ACS) شروع آزمایشات غربالگری برای سرطان پروستات در سنین زیر توصیه می شود:

  • 50 سالگی. برای مردانی که ریسک متوسط برای ابتلا داشته، بیماری زمینه ای ندارند وحداقل تا 60 سالگی عمر می کنند.
  • 45 سالگی. برای مردانی که خویشاوند درجه یک (پدر یا برادر) مبتلا به سرطان پروستات در سنین کمتر از 65 سال داشته و در گروه پر خطر قرار می گیرند.
  • 40 سالگی. برای مردانی که بیش از یک خویشاوند درجه یک (پدر یا برادر) مبتلا به سرطان پروستات در سنین کمتر از 65 سال داشته و در گروه بسیار پر خطر قرار می گیرند.


آزمایش غربالگری سرطان پروستات با بررسی میزان آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) در خون انجام می شود. در برخی موارد معاینه مقعدی یا آزمایش دیجیتال رکتوم همراه با آزمایش خون انجام می شود. بر حسب میزان PSA، سابقه ی پزشکی فرد و خانواده فواصل میان غربالگری ها تعیین می شود.

سرطان روده

سرطان روده از راست روده یا روده بزرگ شروع می شود. کم تحرکی، چاقی، سیگار، الکل، سن بالا، سابقه ی شخصی یا خانوادگی پولیپ یا سرطان روده و مصرف بیش از حد گوشت قرمز و فراوری شده شانس ابتلا به این سرطان را بیشتر می کند.

برای پیشگیری از سرطان روده چه باید کرد؟

غربالگری های دوره ای مهمترین فاکتور در پیشگیری از سرطان روده است. اکثر سرطان های روده از پولیپ ها شروع می شوند. همچنین، غربالگری به تشخیص سرطان در مراحل اولیه یعنی زمانیکه توده ی سرطانی هنوز کوچک است، پخش نشده و درمان آن راحت تر است کمک می کند.
انجمن سرطان آمریکا (ACS) به افرادی که از نظر سرطان روده در گروه با ریسک متوسط قرار دارند موارد زیر را توصیه می کنند:

شروع غربالگری در مردان و زنان از 45 سالگی

به افرادی که وضعیت سلامتی مناسبی داشته و بیماری زمینه ای ندارند ادامه ی غربالگری های دوره ای تا 75 سالگی توصیه می شود.
غربالگری از 75 تا 85 سالگی بر حسب صلاحدید پزشک متخصص و بر اساس وضعیت کلی سلامت و نتایج آزمایشات غربالگری قبلی انجام می شود.
پس از 85 سالگی غربالگری از نظر سرطان روده توصیه نمی شود.

سرطان ریه

شایع ترین علت سرطان ریه قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا آلاینده ها است. با وجود اینکه سیگار عامل اصلی ابتلا به سرطان ریه است، همه ی افراد مبتلا به این سرطان سیگاری نبوده اند.

برای پیشگیری از سرطان ریه چه باید کرد؟

همه ی موارد سرطان ریه قابل پیشگیری نیستند اما با رعایت موارد زیر می توان شانس ابتلا به آن را کمتر کرد. اگر سیگاری هستید، ترک کنید و از تنفس دود سیگار بپرهیزید.
انجمن سرطان آمریکا (ACS) به افرادی که از نظر سرطان ریه در گروه بسیار پر خطر قرار دارند موارد زیر را توصیه می کنند:
سی تی اسکن با دوز کم (LDCT). به افرادی که سیگاری هستند یا بوده اند، بین 50 تا 80 سال سن داشته و وضعیت سلامتی تان نرمال است، LDCT به صورت سالیانه توصیه می شود.

سرطان پوست

شانس ابتلا به سرطان پوست در افرادی که پوست روشن دارند نسبت به سایر افراد بیشتر است. مواجهه طولانی مدت و محافظت نشده با اشعه ی ماورا بنفش در نور خورشید و در مراکز سولاریوم شایع ترین علت سرطان پوست از نوع بازال و سنگفرشی است.
ملانوما نوع دیگری از سرطان پوست است که نسبتا نادر بوده اما خطرناک تر و احتمال پخش شدن آن بیشتر است.

برای پیشگیری از سرطان پوست چه باید کرد؟

محافظت از پوست در مقابل اشعه ی ماورابنفش نور خورشید و مراکز سولاریوم موثرترین راه پیشگیری از سرطان پوست است. تا جای ممکن سعی کنید در اواسط روز که نور خورشید بیشتر است در سایه بایستید. همچنین، اگر زیر نور خورشید هستید کلاه لبه دار، بلوز آستین بلند، عینک آفتابی را فراموش نکرده و به قسمت هایی از پوست که در معرض مستقیم آفتاب است کرم ضد آفتاب با SPF بالای 30 بمالید. در صورتی که متوجه هر نوع تغییر در خال ها و لکه ها شدید حتما به متخصص پوست مراجعه کنید.

چگونه می توان شانس ابتلا به سرطان را کم کرد؟

  • ترک سیگار
  • تناسب اندام
  • تمرینات بدنی منظم
  • رژیم غذایی سالم
  • محفاظت از پوست
  • دوری از الکل
  • آگاهی از سابقه ی پزشکی خود و خانواده
  • انجام منظم چک آپ سالیانه و آزمایشات غربالگری سرطان ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا