آیا رنگ مو سرطان زا است؟

فهرست مطالب
رنگ مو حاوی انواعی از مواد شیمیایی است. مطالعات بسیاری در مورد ارتباط میان رنگ مو و افزایش شانس ابتلا به سرطان ارائه شده است. در این مقاله اطلاعاتی در مورد نتایج این مطالعات آورده شده است.
انواع رنگ مو
رنگ ها بر اساس مواد شیمیایی سازنده شان به 3 نوع تقسیم می شوند:
- موقتی: به صورت موقتی سطح مو را می پوشانند و به ساقه نفوذ نمی کنند. این رنگ ها معمولا پس از 1 تا 2 بار شستشو از بین می روند.
- نیمه دائمی: وارد ساقه مو می شوند و معمولا پس از 5 تا 10 بار شستشو از بین می روند.
- دائمی یا اکسیداتیو: مواد اکسیداتیو موجب تغییرات شیمیایی دائمی در ساقه مو می شوند و جزء محبوب ترین رنگ ها هستند. آنها حاوی ترکیبات بی رنگ مانند آروماتیک آمین و فنل هستند. این مواد شیمیایی پس از ترکیب با پراکسید هیدروژن رنگی می شوند.
رنگ های نیمه دائمی و دائمی نسبت به انواع موقتی خطرناک تر هستند. همچنین، رنگ های تیره مواد شیمیایی بیشتری دارند.
چرا رنگ مو خطرناک است؟
برخی مواد شیمیایی از طریق پوست یا استنشاق بوی رنگ جذب بدن می شوند.
افرادی که دائما با رنگ مو سر و کار دارند مانند آرایشگر ها نسبت به کسانی که گهگاهی موهایشان را رنگ می کنند بیشتر در معرض خطر هستند.
آیا رنگ مو سرطان زا است؟
سال هاست که محققان به دنبال پیدا کردن ارتباط میان استفاده از رنگ و سرطان هستند. بیشتر مطالعات در مورد ریسک ابتلا به سرطان های خونی (لوسمی و لنفوم)، مثانه و پستان بوده است.
به طور کلی دو نوع تحقیق بر روی این موضوع وجود دارد:
- مطالعات آزمایشگاهی. این نوع تحقیقات بر روی حیوانات و سلول ها در آزمایشگاه انجام می شود.
- مطالعات انسانی.
محققان در اکثر مطالعات به نتیجه ی قطعی نرسیده اند. بیش از صد نوع ماده شیمیایی وجود دارد و ترکیبات مورد استفاده در رنگ های مختلف یکسان نیست. همچنین، سرطان زا بودن برخی ترکیبات آروماتیک در مطالعات آزمایشگاهی که در دهه ی 1970 انجام شدند اثبات شد و به دنبال آن کارخانه های تولید رنگ برخی از مواد سازنده شان را تغییر دادند. به همین علت در طی چندین دهه بر حسب زمان انجام مطالعه نتایج متفاوت بود.
مطالعات انسانی بر روی دو گروه انجام شد. افرادی که دائما با رنگ مو سر و کار دارند مانند آرایشگران و کسانی که گاهی موهایشان را رنگ می کنند و نتایج به صورت زیر است:
سرطان مثانه
نتایج اکثر مطالعات نشان می دهد ریسک ابتلا به سرطان مثانه در آرایشگرها نسبت به سایر افرادی اندکی بیشتر است.
لوسمی و لنفوم
نتایج این نوع مطالعات بسیار ضد و نقیض است. برای مثال، برخی دانشمندان ارتباط معناداری میان رنگ های تیره با نوع خاصی از لنفوم غیر-هوچکین یا لوسمی گزارش کرده اند. در حالیکه، برخی دیگر چنین ارتباطی را گزارش نکرده اند.
سرطان پستان
نتایج برخی از مطالعاتی که در سال های اخیر انجام شده اند نشان می دهد رنگ کردن موجب افزایش ریسک ابتلا به انواع خاصی از سرطان پستان می شود. با این حال، برخی دیگر چنین ارتباطی را گزارش نکرده اند.
سایر سرطان ها
مطالعات بسیار کمی در مورد ارتباط میان رنگ و سایر سرطان ها انجام شده و تا به امروز نتیجه قطعی گزارش نشده است.
آیا رنگ کردن مو خطرناک است؟
در حال حاضر شواهد قطعی مبنی بر افزایش ریسک ابتلا به سرطان وجود ندارد و تحقیقات بیشتری برای اثبات آن نیاز است. با این حال برخی افراد به دلایل دیگری ترجیح می دهند از رنگ مو استفاده نکنند. برای مثال، برخی ترکیبات شیمیایی موجب حساسیت و آلرژی شدید یا ریزش مو در بعضی افراد می شود.
آیا رنگ کردن در بارداری خطرناک است؟
رنگ کردن مو در دوران بارداری به ویژه سه ماهه اول آن توصیه نمی شود. در حال حاضر، تاثیر دقیق آن بر بارداری مشخص نیست اما پزشکان برای جلوگیری از هر گونه خطر احتمالی توصیه به آن در این دوران نمی کنند.
طبق گایدلاین سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA):
- حتما هنگام رنگ از دستکش استفاده کنید.
- پیش از مصرف پروتکل داخل بسته بندی را خوانده و طبق آن عمل کنید.
- قبل از هر بار گذاشتن رنگ، کمی از آن را روی پوست تان تست کنید تا مطمئن شوید به آن حساسیت ندارید.
- هرگز از رنگ مخصوص مو برای مژه و ابرویتان استفاده نکنید.
- از سه روز قبل شانه را کف سرتان نکشید.
برخی رنگ ها گیاهی هستند. رنگ های گیاهی در مقایسه با انواع شیمیایی زودتر پاک می شوند و ضعیف تر هستند. این رنگ ها برای کسانی که نگران سلامتی خود هستند می توانند گزینه مناسبی باشند.