آیا شدت بیماری کرونا به ژنتیک افراد بستگی دارد؟

بیماری کرونا دارای علائم مختلفی است که شدت این علائم بسته به عوامل مختلف ، در هر فرد متفاوت است. از عوامل موثر در میزان شدت بیماری در هر فرد می توان به سن، بیماری های زمینه ای، استعمال دخانیات و… اشاره کرد. علاوه بر این،عوامل ژنتیکی نیز در میزان بروز علائم در افراد مختلف موثر است که در اینجا به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

چرا شدت بیماری کرونا در مردان بیشتر از زنان است؟

 در سراسر جهان (چین، ایتالیا، استرالیا، آمریکا) مرگ و میر در مردان مبتلا به کرونا ویروس نسبت به زنان مبتلا به این ویروس بیشتر است. در واقع مرد و زن از نظر کروموزوم های جنسی با یکدیگر متفاوت هستند. کروموزوم های جنسی زنان به صورت دو نسخه از کروموزوم X و مردان دارای یک کروموزوم X به اضافه ی یک کروموزوم Y می باشند که آسیب به کروموزوم Y در مردان می تواند عملکرد این کروموزوم را تحت تاثیر قرار داده و سبب افزایش مرگ و میر در مردان شود. اما مشکل بزرگتر، سطح هورمون تستوسترون در مردان است که در ایجاد بیماری های قلبی و تنفسی نقش دارد. ولی در زنان سطح هورمون استروژن آن ها را از بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی و تنفسی محافظت می کند.

دلیل دیگر این امر وجود دو کروموزوم X در زنان می باشد که روی هر کروموزوم X حداقل 60 ژن مربوط به پاسخ ایمنی وجود دارد که نشان می دهد وجود دو نسخه از کروموزوم X در زنان میزان مقاومت در برابر ویروس را افزایش می دهد .در حالی که مردان فاقد یک کروموزوم X پشتیبان، در مقایسه با زنان هستند که بیانگر سیستم ایمنی ضعیف تر نسبت به زنان می باشد.

علاوه بر کروموزوم های جنسی، یک دسته ی ژنی متشکل از 6 ژن بر روی کروموزوم شماره 3 و یک منطقه بر روی کروموزوم شماره 9 که گروه های خونی ABO را تعیین می کند. به عنوان  یک منطقه ی ژنومی مرتبط با Covid-19 با نارسایی های  تنفسی شدید پس از ابتلا به کرونا ویروس شناسایی شده است. اما منطقه ی موجود در کروموزوم 3 تنها منطقه ای است که به طور قابل توجهی با Covid-19 شدید در سطح کل ژنوم مرتبط است.

نقش عواملی غیر از کروموزوم های جنسی

علاوه بر کروموزوم ها عوامل تک ژنی  شناسایی شده اند که ممکن است در میزان بروز علائم نقش داشته باشند. ژن ACE2 که بر روی کروموزوم X قرار دارد ، به تولید گیرنده های ACE2  در سطح سلول های انسانی کمک می کند. ویروس کرونا برای اتصال به سلول های انسانی، تاج های خود را به گیرنده های ACE2 متصل می کند بنابراین به نظر می رسد بررسی ACE2 در تحقیقات ژنتیکی منطقی باشد.

ژن TMPRSS2 مظنونی دیگر است که در تولید پروتئین مورد نیاز ویروس کرونا ، برای ورود به سلول های انسانی نقش دارد. در برخی افراد این پروتئین به میزان زیاد و در برخی افراد کمترتولید می شود. اگر تحقیقات نشان دهد افرادی که این پروتئین را کمتر تولید می کنند عملکرد بهتری در مواجهه با ویروس کرونا دارند ،بدیهی است که تداخل با TMPRSS2 یک استراتژی درمانی بسیار مهم خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا