عوارض بارداری در سن بالا

آیا تصمیم دارید بارداری خود را به تعویق بیاندازید؟ در این مطلب اطلاعاتی در مورد مشکلات بارداری در سن بالا و چگونگی داشتن یک بارداری راحت و فرزندی سالم ارائه میگردد. 

تاثیر سن بر باروری چیست؟ 

بهترین سن باروری زنان 30-20 سالگی است. بعد از 30 سالگی توانایی باروری کاهش مییابد. بین 35-45 سالگی توانایی باروری به حداقل میرسد به طوریکه احتمال بارداری طبیعی (بدون مداخلات پزشکی) برای اکثر زنان کم است. 

تاثیر افزایش سن بر تخمکها چیست؟

زنان با تعداد ثابتی تخمک در تخمدانهایشان متولد میشوند. با افزایش سن تعداد و کیفیت تخمکها کاهش مییابد. همچنین، هر چه سن بالاتر میرود احتمال اختلالات کروموزومی در تخمکهای باقیمانده بیشتر است. از طرفی، با بالارفتن سن احتمال فیبروم رحم و اندومتریوز زیاد میشود. این مشکلات احتمال بارداری را کم میکنند. 

احتمال باردار شدن با افزایش سن چقدر است؟

به طور میانگین، هر زوج سالم که بین ۲۰ تا ۳۰ سال سن دارند، در هر ماه در حدود ۲۵ درصد شانس بارداری دارند. در 40 سالگی، شانس بارداری در هر ماه تقریبا 10 درصد است.برخی مطالعات نشان میدهند با افزایش سن قدرت باروری در مردان نیز کاهش مییابد.

بارداری در سنین بالا چه خطراتی دارد؟

با افزایش سن خطرات و عوارض بارداری افزایش مییابد:

ممکن است دیابت در دوران بارداری بیشتر باشد. 

 خطر مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی در زنان باردار 40 سال به بالا افزایش مییابد. 

 ابتلای جنین به اختلالات کروموزومی و ژنتیکی مثل سندروم داون افزایش مییابد. 

احتمال سقط خود به خودی جنین در سن بالا بیشتر است.  

چرا عوارض بارداری در سنین بالا بیشتر است؟

با افزایش سن احتمال مشکلاتی مثل دیابت و افزایش فشار خون بیشتر است. فشار خون بالا پیش از بارداری با خطر مسمومیت حاملگی همراه است. مطالعات نشان میدهد بارداری در سن بالا حتی در کسانی که بیماری زمینه ای ندارند هم مشکل است. 

احتمال ابتلای جنین به سندروم داون چقدر است؟

سندروم داون (تریزومی 21) شایعترین اختلال کروموزومی مرتبط با افزایش سن مادر است.

احتمال ابتلای جنین به سندروم داون:

مادرانی که 20سال دارند 1 در 1480،  30 سال 1 در 940، 35 سال 1 در 353، 40 سال 1 در 85،  45 سال 1 در 35  است.

چگونه میتوان از اختلالات ژنتیکی جنین پیشگیری کرد؟

2 نوع آزمایش برای بیماریهای ژنتیکی جنین وجود دارد:

آزمایش غربالگری پیش از تولد: این آزمایش خطر یا احتمال تولد کودک مبتلا به اختلالات کروموزومی را پیشبینی میکند. آزمایش NIPT که به آن cell free fetal DNA نیز می گویند، یک آزمایش غربالگری پیش از تولد برای بررسی اختلالات کروموزومی شایع (تریزومی های 13،18  و 21) است. 

تست تشخیص پیش از تولد: این آزمایش قادر به تشخیص قطعی اختلالات کروموزومی جنین در دوران بارداری است. این آزمایش بر روی نمونه ی مایع آمنیوتیک یا پرزهای کوریونی انجام میشود. 

آیا همه ی زنان باید در دوران بارداری آزمایش ژنتیک انجام دهند؟

آزمایش غربالگری و تشخیص پیش از تولد به همه ی زنان باردارصرف نظر از سن و سابقه ی خانوادگی توصیه میشود. با پزشک متخصص زنان و زایمان و یا متخصص ژنتیک خود در مورد آزمایش ژنتیک پیش از تولد مشورت کنید.

بارداری در سنین بالا چه خطرات دیگری دارد؟ 

در زنان بالای 35 سال خطر سقط جنین، مرده زایی و چندقلویی بیشتر از بارداری در سن پایین است. با افزایش سن احتمال اینکه در یک ماه چند تخمک از تخمدانها آزاد شود بیشتر است. 

همچنین، برخی از درمانهای ناباروری احتمال بارداری چندقلو را بیشتر میکنند. 

مهمترین اقدامات قبل از بارداری چیست؟

اگر تصمیم به بارداری دارید باید سبک زندگی سالمی داشته باشید. از الکل و سیگار دوری کنید و برای پیشگیری از نقایص لوله عصبی جنین مکملهای پیش از بارداری و اسید فولیک مصرف کنید. 

آیا برای اقدام به بارداری باید پیش متخصص زنان و زایمان بروم؟

وقتی تصمیم به بارداری دارید به خصوص پس از 35 سالگی، حتما به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. پزشک متخصص بر  اساس سابقه ی پزشکی شما و خانواده تان، بارداریهای قبلیتان و هر گونه بیماری زمینهای که دارید با شما در مورد تغذیه، کاهش وزن پیش از بارداری و در صورت نیاز انجام آزمایشات ژنتیک پیش از بارداری صحبت میکند. 

آیا روشی برای حفظ باروری وجود دارد؟

در حال حاضر، هیچ روش تضمین شدهای برای حفظ باروری وجود ندارد. اگر تصمیم دارید بعدا باردار شوید یکی از گزینه ها لقاح آزمایشگاهی (IVF) است. در IVF اسپرم با تخمک در آزمایشگاه لقاح داده میشود. اگر این لقاح موفقیت آمیز باشد جنین تشکیل میشود. 

IVF به چه کسانی پیشنهاد میشود؟

موسسه ی ملی بهداشت و مراقبت National Institute for Health and Care Excellence (NICE)، IVF را به زنان کمتر از 43 سال که پس از 2 سال رابطهی جنسی مرتب و بدون جلوگیری باردار نشدهاند توصیه میکند. 

IVF برای چه کسانی مناسب نیست؟

IVF برای تمام زنان نابارور گزینهی مناسبی نیست. برای مثال، برخی از مشکلات تخمک گذاری با دارو قابل درمان هستند. همچنین، IVF درمان مناسبی برای زنان مسن و افرادی که در معرض یائسگی زودرس هستند نیست. 

میزان موفقیت IVF چقدر است؟

موفقیت IVF بستگی به سن شما و علت ناباروریتان دارد. شانس موفقیت IVF در زنان جوان بیشتر است.

احتمال موفقیت IVF در زنان کمتر از 35 سال، 32% است. 

خانم ها  35 تا 37 سال، 25%  

زنان 38 تا 39 سال، 19% 

در زن های 40 تا 42 سال، 11% 

خانمهای 43 تا44 سال، 5% 

مادران 44 سال، 4% 

داشتن وزن ایدهآل و پرهیز از الکل، سیگار و قهوه شانس موفقیت IVF را بیشتر میکند.

مزایای فریز جنین چیست؟

جنینهای حاصل از IVF میتوانند فریز شده، نگهداری شوند و سالها بعد به رحم منتقل شوند. 

هزینه ی IVF چقدر است؟ 

هزینه ی انجام IVF بسته به تجربه و تبحر پزشک متخصص و مرکزی که برای انجام آن انتخاب کرده اید متغیر است.  

فریز تخمک چیست؟

در این روش  با کمک سونوگرافی واژینال تعدادی از تخمکهای مناسب و بالغ از تخمدانها برداشته میشوند. تخمکهای بارور نشده جهت بارداری با روش IVF  در سالهای آینده فریز میشوند. 

فریز تخمک برای چه کسانی مناسب است؟

این روش برای افرادی که به دلایل مختلف میخواهند بارداری خود را به تاخیر بیاندازند مناسب است. فریز تخمک به زنان مبتلا به سرطان پیش از شروع درمانهایی که بر توانایی باروری آنها تاثیر میگذارد توصیه میشود. فریز تخمک روش گرانی است و به زنان در شرایط معمولی توصیه نمیشود. 

آیا راهی برای تشخیص ناباروری وجود دارد؟

اگر بیشتر از 35 سال سن دارید و پس از 6 ماه رابطه جنسی مداوم و بدون جلوگیری باردار نشدید حتما به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. اگر بیش از 40 سال دارید قبل از اقدام به بارداری حتما با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. 

چرا معاینات دوران بارداری مهم است؟

معاینات پزشکی روتین در دوران بارداری احتمال تولد یک نوزاد سالم را بیشتر میکند. اگر در این دوران مرتبا معاینه شوید شانس تشخیص زودهنگام مشکلات بارداری بیشتر میشود.  

برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه ی درباره ی ما مراجعه کنید. همچنین، برای آگاهی از هزینه ی آزمایشهای غربالگری و آزمایش ژنتیک تشخیص پیش از تولد به صفحه ی تماس با ما مراجعه کنید. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا