سقط قانونی جنین

سقط جنین چیست؟

سقط جنین به از دست دادن خودبخودی بارداری قبل از هفته 20 بارداری گفته می شود. که البته در بعضی از مواقع، به دلایلی مثل وجود یک ناهنجاری و بیماری در جنین، وجود خطر برای سلامت مادر و یا تصمیم والدین، سقط از روی آگاهی انجام می شود.

سقط قانونی جنین و یا سقط درمانی به سقط هایی گفته می شود که با دستور پزشکان متخصص و بر اساس دلایل پزشکی مرتبط با مادر و یا جنین انجام می شود. با توجه به تلفیق آن با مسائل حقوقی، قضایی، اخلاقی و اجتماعی، سقط جنین فقط یک مشکل پزشکی نیست. در کشورهای مختلف سیاست های متفاوتی را برای انجام آن اتخاذ می کنند.

سقط جنین زمانی مجاز است که سه پزشک متخصص، ناهنجاری یا عقب ماندگی را در جنین تشخیص داده باشند. که در صورت تولد منجر به رنج نوزاد و مادر می شود و یا تشخیص بدهند که زندگی خود مادر باردار در صورت ادامه بارداری، به علت بیماری که دارد، تهدید شود. مسئله ای دیگری که وجود دارد این است که زمان قانونی سقط جنین قبل از هفته 19 بارداری (18 هفته و 6 روز)، قبل از دمیده شدن روح در جسم جنین، است و بعد از این زمان اجازه سقط داده نمی شود. پس از گرفتن نظر سه پزشک متخصص، با تایید نهایی مرجع پزشکی قانونی استان و البته به شرط رضایت مادر، سقط قانونی انجام می شود.

در طی سال های اخیر، سازمان پزشکی قانونی ایران فرایندهای اخذ مجوز قانونی سقط جنین را تعریف نموده است. لیست بیماریهای مادر و جنین را که موجب رنج مادر و کودک آینده می شود را تصویب نموده است. زمان قانونی سقط جنین، قبل از هفته 19، مسئله مهمی است. زیرا از دست دادن این زمان و ابتلای جنین، می تواند مشکلات زیادی را برای خانواده ها به همراه داشته باشد. بیشترین دلیل عدم صدور پروانه، سن بارداری بالای 19 هفته مادر است. در نتیجه، تشخیص به موقع ناهنجاریهای جنین بسیار مهم است. باید با افزایش آگاهی افراد جهت انجام آزمایشات و پیگیری به موقع از میزان این مشکل بکاهیم.

آزمایشگاه ژنتیک پارس ژنوم تمام تلاش خود را بکار می برد تا در کمترین زمان ممکن جواب آزمایشات ژنتیکی دوران بارداری را آماده نماید و احتمال بروز مشکل اخذ مجوز سقط قانونی را، به علت سن بارداری، به حداقل برساند.

در چه مواردی اجازه سقط قانونی داده می شود؟

  • تهدید سلامت و زندگی مادر با ادامه بارداری: در مواردی که مادر بیماری زمینه ای مثل بیماریهای قلبی، ریوی و یا گوارشی خاص دارد و ادامه بارداری، برای ایشان خطرناک باشد. با تصمیم پزشکان متخصص، اجازه سقط قانونی به فرد داده می شود.
  • وجود ناهنجاری یا عقب ماندگی جسمی: این ناهنجاری ها می توانند با مرگ جنین داخل رحم (مرده زایی) یا مرگ نوزاد بلافاصله پس از تولد جنین و یا عسر و حرج مادر بعد از تولد جنین همراه باشد. این ناهنجاریها در یافته های سونوگرافی و یا یافته های آزمایشگاهی تشخیص داده می شوند.

به بسیاری از ناهنجاریها از جمله اختلالات کروموزومی (تریزومی های 13، 18 و 21)، برخی از انواع نقایص لوله عصبی (NTDs)، بیماریهای خونی مثل تالاسمی و هموفیلی، بیماریهای متابولیک، آتروفی عضلانی و نخایی و دوشن و… اجازه سقط قانونی داده می شود.

شرط اخذ مجوز سقط جنین مبتلا به سندرم داون

برای اخذ مجوز، ابتلای جنین به سندرم داون حتما باید توسط یک آزمایش تشخیصی مثل، آنالیز کروموزومی (کاریوتایپ) بر روی نمونه آمنیون و یا پرز جفتی تایید شود. نتیجه این آزمایش باید قبل از اتمام هفته 18 بارداری آماده شود. بر اساس نتیجه آزمایشات غربالگری دوران بارداری و نتیجه ریسک بالای این آزمایش، اجازه سقط قانونی داده نمی شود.

انجام آزمایش کاریوتایپ، تقریبا دو تا چهار هفته طول می کشد. برای خانم های بارداری که در هفته های بالاتر از 16 به آزمایشگاه مراجعه می کنند و امکان از دست دادن فرصت اخذ مجوز قانونی سقط جنین وجود دارد، انجام آزمایش های مولکولی QF-PCR، MLPA و FISH توصیه می شود. نتیجه این آزمایشات در کمتر از سه روز کاری آماده می شوند. در آزمایشگاه ژنتیک پارس ژنوم در قدم اول، آزمایش QF-PCR، بر روی نمونه گذاشته می شود. در صورت تشخیص ناهنجاری کروموزومی، آزمایش مولکولی بعدی جهت تایید آزمایش اول انجام می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا